NAJLON – novosadski San Uen

Iako je ovaj osvrt zamišljen kao vodič za ono što je tipično #novosadski, buvlja pijaca Najlon je zasigurno mnogo više od toga.

Jedna je od najvećih pijaca ove vrste ne samo u Novom Sadu, već i šire, osnovana davnih 60-tih godina proteklog veka. Pijaca radi petkom, subotom i nedeljom, a u svojoj bogatoj i živopisnoj ponudi nudi bukvalno sve, od igle do lokomotive. Ukoliko ste u ‘lovu’ na stari antikvarni nameštaj, nedelja je dan za vas, a ukoliko pak tragate za polovnom garderobom, auto-delovima, to je petak, ali naznačiće vam, rano ujutru, što bi se reklo #sprvimpetlovima.

Kućni ljubimci, staro ordenje, gramafonske ploče, ili porcelansko posuđe koje u sebi nosi duh starih vremena i čuva možda neke porodične tajne potonjih vlasnika. Maestralna razmena enegrije, prizori koji podsećaju na scene iz Kusturičinih filmova, nesvakidasnji su impuls jednog grada.

Pijace, a pogotvo pijace karaktera buvljaka u svim svetskim metropolama nezaobilazan su deo turističke, mada nesvakidašnje ponude. S tim u vezi pariski Sen Uen je žila kucavica grada, sa ostacima nasleđa francuske buržoazije, ali i sve popularniji među mlađim generacijama koje su u modu uvele kupovinu polovne garderobe popularno nazvanu vintage .

Sa Najlon-a ćete često doneti nešto po šta uopšte niste ni krenuli, zadržaćete se duže nego što ste planirali, ali uvek ćete biti obogaćeni nekim novim informacijama, savetima, neretko i možda poznanstvom. Nezaobilazan je ugođaj i probati mekiku sa Najlona, lično inače nisam ljubitelj, ali u toj atmosferi je pod #mustdo, a ukoliko budete imali sreće uzivaćete i u muzici trubača, ali časna reč, to zasigurno neće biti protraćeno vreme.

Leave a comment